{ "title": "Karaciğere Faydalı Sebze ve Meyveler", "image": "https://www.sebze.gen.tr/images/karacigere-faydali-sebze-ve-meyveler.jpg", "date": "20.01.2024 05:29:10", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Karaciğere faydalı sebze ve meyveler konusuna değinmeden önce karaciğeri tanımak gerekir. Önemli organlardan bir tanesi olan karaciğerin, besinlerle beraber edinilen vitamin ve minerallerin emilmesi, bedendeki zarar veren maddelerin temizlenmesi benzeri yaşamsal vazifeleri bulunmaktadır. İtinasız alkol/içki tüketimi ve fazla yağlı gıdaların tüketimi karaciğer yağlanması, hepatit ve siroz benzeri karaciğer hastalıklarına yöntem açabilmektedir. Karaciğer sağlığında öncelikli hamle, tüketilen gıdaların dikkatle seçildiği bir beslenme şekli olmalıdır. Gerçek yiyecekler antioksidan tesirleri ile karaciğeri temizler ve korumaktadır.

Karaciğer Sıhhati İçin Tavsiye Edilen Gıdalar

Sebzeler: Sülfür bulunduran besinler karaciğeri temizler ve gıdalar yöntemiyle, çevre etmenleri veya ilaçlar sebebiyle vücuda giren kimyasallardan ek olarak kısa zamanda kurtulmamızı olanağı sağlar. Sülfür açısından en zengin sebzeler soğan, sarımsak ve lahanadır. Bununla beraber brokoli, Brüksel lahanası tüketerek karaciğeri temizleyecek miktarda sülfür alabilirsiniz. Elbette yalnızca bu sebzelerle kendinizi sınırlamayın ve tipik sıhhatiniz açısından gün içerisinde 3-4 servis sebze tüketmeye çalışın.

Meyveler: Antioksidan açısından zengin meyveler karaciğerin normal işlevlerini yapabilmesine destek olurken zarar veren toksinlere karşın savunma olanağı sağlar ve bu toksinlerin vücuttan atılma sürecini hızlandırarak tipik sağlığımıza katkıda yer alır. Zehirli maddeleri silme misyonunu yerine getiren karaciğer, meyvelerden gelen antioksidanlarla beraber çalışır ve karaciğerin üzerindeki yük bu sayede azaltılabilir. Kivi, çilek, yaban mersini ve kızılcık benzeri meyveler antioksidan açısından epeyce zengindir. Portakal, greyfurt benzeri turunçgiller, erik, armut, elma benzeri meyveler karaciğeri korumaktadır. Durumu hazırda bir karaciğer rahatsızlığınız varsa karaciğer hasarını arttırabilecek A vitamini bulunduran (Kavun benzeri) meyveler tüketmeyin.

Tahıllar: Tam tahıllı gıdalar az yağ oranı ve kompleks karbonhidrat içeriği ile sıhhatli bir karaciğer amaçlı gerekli besinler içinde bulunmaktadır. Bununla Beraber antioksidan misyonu gören ve beden amaçlı gerekli vitaminleri, mineralleri bulunduran tam tahıllı gıdalar içinde buğday ekmeği, kepek ve yulaf gevreğini sayabiliriz.

Protein: Vücudun enerjisini imkânı sunan ve adale dokusu oluşumunu destekleyici protein sıhhatli bir karaciğer amaçlı gereklidir. Fakat fazla protein karaciğeri yorabileceği için Uzman olanlar açısından tavsiye edilen gündelik dozlarda tüketilmesi gereklidir. Proteini yağlı et benzeri karaciğer amaçlı birçok de faydalı olmamış besinler mahalline az yağlı yoğurt, peynir, soya fasulyesi, ıspanak, bezelye benzeri kaynaklardan alabilirsiniz. Karaciğer hastalıkları bulunanlara doktor açısından protein tüketimini sınırlandırmaları önerilebilir. Bu gibi bir vaziyette gerçek protein miktarını kesinleştirmek amaçlı hekime danışmalısınız.

Lif: Lif bulunduran gıdalar yemeklerle edinilen fazla yağın vücuttan atılmasına destekçi olur. Besin lifi bununla beraber karaciğere dayanak olarak vücudun temizlenmesi işlemine katkı olanağı sağlar. Mercimek, ıspanak, yulaf ezmesi, siyah fasulye, kuru fasulye benzeri gıdaları beslenmenize ekleyerek almanız gerekli olan lif miktarını alabilirsiniz. Frambuaz, armut, elma ve muz benzeri meyveler de lif açısından zengindir.

Karaciğer hasarını engellemek amaçlı doymuş yağ tüketimini azaltmak gerekiyor. Kırmızı et, margarin, kızartılmış gıdalar doymuş yağ içermektedir ve yalnızca karaciğer amaçlı değil kalp ve damar sıhhati açısından da zararlıdır. Yağlı et tüketileceğine tavuk, hindi eti veya balık tüketebilirsiniz. Yemeklerde doymuş yağ muhtevasını azaltmak amaçlı zeytinyağı kullanabilirsiniz. Yumurta yerken kolesterolü düşürmek ve yağ birikimini engellemek amaçlı sarılarını ayırabilirsiniz. Birtakım karaciğer hastalıkları karaciğerin protein sentezini yapmasını önleyerek arterlerden sıvı/akışkan sızmasına ve diğer dokularda sıvı/akışkan birikmesine sürükleyebilir. Fazla tuz tüketimi vücudun tuttuğu su miktarını arttırdığından dokularda toplanan sıvılar ödem oluşumuna yöntem açabilir. Tuz alımını (Sodyum) denetim altında bulundurarak sıvı/akışkan birikimini ve şişliği azaltabilirsiniz.
" } ] }