Kış Sebze Yemekleri, sağlıklı ve dengeli beslenmenin kurallarından biri mevsiminde çıkan sebzeleri tüketmekten geçer. Kış mevsimindeki sebzeleri bol miktarda, taze, az pişmiş ya da çiğ olarak tüketmek gerekir. Yapraklı kış sebzeleri az su ile çiğe yakın bir şekilde ya da buharda pişirilerek tüketildiğinde faydaları daha fazla açığa çıkar. Kök içeren kış sebzeleri ise daha fazla pişirilerek tüketilmelidir. Kırmızı ve mor renk içeren kış sebzeleri doğal antioksidan içerdiğinden kansere karşı koruyucu etki gösterirler. Yeşil renkli kış sebzeleri ise folik asit açısından son derece zengin bir içeriğe sahiptirler. Kış sebzeleri yaz boyunca güneşin tüm nimetlerinden faydalandıkları için vücudun ihtiyacı olan enerji, bağışıklık, vitamin ve mineralleri fazlasıyla barındırırlar. Kış sebze yemekleri için o kadar çok alternatifimiz var ki gelin bunlara birlikte göz atalım.
Kış sebze yemekleri hangileridir ve özellikleri nelerdir?
Türk mutfağını diğer mutfaklardan farklı kılan ve özelleştiren tüm dünyada eşi benzeri olamayan kış sebze yemeklerimizdir. Kış sebzelerinden oluşan yemekler doğru ölçüler ve değişik tariflerle adeta damaklara bayram ettirir niteliktedir.
Sanırım ıspanaksız bir kış düşünmek imkânsızdır. Yüksek oranda demir, kalsiyum, klorofil ve iyot içeren ıspanak A, C ve K vitaminleri barındıran bir kış sebzesidir. Ispanak yemeği hepimizin bildiği ve sık sık yaptığı yemeklerden biridir. Ayrıca yumurtalı ıspanak da bambaşka bir lezzettir. Kış boyunca dönüşümlü olarak pişirebilirsiniz.
Kış sebze yemekleri denilince akla gelen bir diğer lezzet karnabahardır. Karnabaharı pek çok kimse kokusundan dolayı sevmese de bu büyük bir haksızlık olur. Karnabaharı bir lezzet harikasına dönüştürmek tamamen sizin elinizde. Kış sebze yemeklerinden biri olan karnabaharı fırında beşamel sos ve bol kaşar peyniriyle lezzetlendirdiğinizde tadına doyamayacağınız lezzette bir kış yemeğine dönüşür.
Beyaz lahananın antioksidan ve zayıflamaya yardımcı etkisini bilmeyen yoktur. Beyaz lahana B, C ve E vitaminleri ile aynı zamanda bir protein deposudur. Zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırarak hücre yenileme özelliğine sahiptir. Bundan dolayı mutlaka tüketilmesi gereken kış sebzelerinin başını çeker. Lahana denilince aklımıza bol kıymalı ve bulgurdan hazırlanan nefis bir lahana dolması gelir. Kokusu bile insanı mest etmeye yeter. Ayrıca lahana sarmak sanıldığı kadar zor değildir. Bunun dışında mis gibi bir kapuskaya da kimse hayır diyemez.
Kış sebze yemeklerinden en önemlilerinden biri olan brokoli ise tartışmasız bir vitamin deposudur. Kansere karşı koruma, serbest radikallere karşı mücadele etme özelliği ve günlük C vitamini karşılaması ile kış boyu sofralardan eksik olmamalıdır. Brokoliyi genelde çorba olarak tüketebilirsiniz. Aynı zamanda buharda haşlayarak garnitür olarak da tüketebilirsiniz.
Ve kereviz. Kış sebze yemekleri dendiği zaman zeytinyağlı ve portakallı bir kerevizin yerini ne tutabilir sizce. Bence kereviz sevmeyenler doğru usullerle yapılmış bir kereviz yemedikleri için kereviz sevmediklerini düşünürler. Bir kere denediğinizde enfes bir kış sebze yemeği olduğunu fark edeceksiniz.
Tabi ki kış sebzelerinden biri olan bal kabağını unutmadık. Bal kabağı ile muhteşem çorbalar yaparak sofralarınıza lezzet katabilirsiniz.
Kış sebzelerinin başını çeken pırasa hiçbir zaman hak ettiği yeri bulamamıştır. Pek çok kişi pırasaya karşı önyargılı davranır. Şöyle mis gibi bol kıymalı, bol domatesli, bulgurlu ve hafif ekşili bir pırasa yemeği yapmayı denediniz mi hiç? Bence hemen uygulayın. Pırasaya karşı fikirleriniz tamamen değişecek.