{ "title": "Kışın Yetişen Sebzeler", "image": "https://www.sebze.gen.tr/images/Kisin-Yetisen-Sebzeler-58.jpg", "date": "21.01.2024 10:03:35", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Kışın Yetişen Sebzeler, vücut direncimiz kış mevsiminde oldukça düşer. Hastalıklara karşı daha dayanıksız hale geliriz. Bu yüzden sebzelerden alacağımız vitaminlere daha fazla ihtiyacımız olur. Özellikle kendi mevsiminde yetişen sebzeleri tüketmek direncin daha da artmasına yardımcı olur.

Kışın Yetişen sebzeler Hangileridir?

Marul; Sofraların vazgeçilmeyen yeşilliklerinden olan marul geniş yapraklı bir yeşil bitkidir. Türkiye'de en çok tüketilen çeşitleri geniş yapraklı normal marul, kırmızı marul ve kıvırcıktır. Marul satın alırken, yapraklarının koyu ve taze olmasına dikkat edilmesi gerekir ki bu sebeple marulun besleyici değerinden daha çok yararlanılsın. Marulun yaprakları elle tek tek kopartılıp suda durulanması önerilir ki, marul üstündeki toprak kalıntıları ve böcekler temizlensin.

Patates; Türkiye'de en çok tüketilen bir besindir. Fırında patates pişirirken eski patates kullanılması önerilir çünkü, eski patatesler yenilerine oranla daha az su barındırır. Fırında patates yapılacağı zaman, patatesleri fırına koymadan önce, üstlerine çatalla birkaç delik açılır.

Sarımsak; Türk mutfağında fazla kullanım alanı na sahip olan çok sağlıklı bir bitkidir. Aynı zamanda, yemeklere lezzet katan ana maddelerdendir. Sarımsağı bıçakla kesmektense, ezerek kullanın. Böylece tadı ve yoğunluğu artacaktır.

Brokoli; çok sağlıklı kışın yetişen sebzeler arasındadır. Brokoli uzun süre pişirilmemeli. Uzun süre pişen brokoli yumuşar ve dağılır, lezzetini ve besin değerini kaybeder. Pişirirken tuz eklenen brokoli yeşil kalır. Brokolinin yaprakları da yenebilir, ancak yemeğe eklerken kesmek lazım.

Lahana; fosfor ve kalsiyum mineraleriyle A, B1, B2, B12 ve C vitaminleri bol miktarda vardır. Beyaz lahana çiğ olarak tüketilebileceği gibi, dolmalık, turşuluk ve yemeklik olarak da tüketilmektedir.

Karnabahar; turpgillerden olup çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüşe sahip, yaprakları lahana yaprağına benzer bir sebze olarak kullanılır. Karnabahar iyi bir c vitamini ve kalsiyum deposudur.

Ispanak; A ve C vitaminleri bakımından zengindir. İçeriğinde demir, magnezyum, fosfor, iyot, potasyum ve sodyum barındırır. Çok kan yapıcıdır. Ispanağın suyu ise kalp kaslarını güçlendirir.

Havuç; Kış aylarında taze olarak tüketilir. Havuç mutfağın en renkli sebzelerindendir. Yemeklere lezzet verir. Sağlık açısından faydaları fazladır.

Kabak; Kavun, karpuz, salatalık ve acurun da yer aldığı Kabakgiller ailesine ait bir bitkidir. Balkabağı, helvacıkabağı ve sakızkabağı gibi çeşitleri vardır. Sofralarda sebze olarak en fazla tüketilen çeşidi sakız kabağıdır. Anadolu'da fazla miktarda yetişen bu kabağın meyvesi, yuvarlağa yakın görünümlü, beyaz ve yeşilimsi renginde ve sert kabuklu bir sebzedir.

Mantar; mutfaklara daha çok girerek, yemeklerde ve salatalarda kullanılır. Mantar satın alırken beyaz olanlar yerine üstü toprak olanların alınması önerilir çünkü, beyaz mantarların bazı kimyasal işlemlerden geçme olasılığı fazladır.

Maydanoz; mutfakta sürekli kullanılan bir besin olduğundan, her zaman el altında bulundurulacak biçimde hazırlanabilir. Oldukça faydalıdır.
" } ] }