{ "title": "Kıymalı Sebze Yemeği", "image": "https://www.sebze.gen.tr/images/kiymali-sebze-yemeg.jpg", "date": "20.01.2024 13:12:14", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Kıymalı sebze yemeği, adından da anlayabileceğiniz gibi içerisinde bolca sebze ve insan vücudu iççin bol protein kaynağı olan et kullanılan bir yemektir. Bu özellikleri ile kıymalı sebze yemeğini yiyecek olan kişiye gün boyu yetebilecek kadar yüksek oranda enerji sağlayacaktır. Bu nedenle sizlerde özellikle öğlen öğününde bu mükemmel yiyeceği tüketerek çok daha enerjik olabilirsiniz. Sizlerin yanı sıra çocuklarınız içinde bir enerji kaynağı arıyorsanız kesinlikle kıymalı sebze yemeğini, çocuklarınıza bol bol yedirin. Kıymanın içerisindeki proteininin yanında sebzelerde bulunan mükemmel vitaminler ve mineraller çocuklarınızın vücudu içi gerekli olan tüm ihtiyaçları karşılayacaktır. Bu sayede çocuklarınız özellikle okulda daha zihinde olacaklardır. Kıymalı sebze yemeği içerisinde bulunan kalori, kullanılan kıyma yemeğinde kullanılan kıymadan dolayı çok fazla olsa bile aslında kullanılan sebzeler nedeni ile bu kalori dengelenmiş olur. Bu nedenle sizlerde gönül rahatlığı ile kıymalı sebze yemeğini evlerinizde yaparak yiyebilirsiniz. Bu yemeğin yapılışı sırasında yarım yağlı kıyma kullanırsanız biraz daha lezzetli olacaktır. Bunun yanı sıra yağ seçimi de size kalmıştır. Tabi ki önerilen yağ tereyağıdır. Çünkü tereyağı kıymalara kokusunu vererek kıymaların daha da lezzetli olacaktır. Şimdi sebzeli kıyma yemeği için gerekli olan malzemelerden bahsedelim.

Kıymalı Sebze Yemeği Malzemeleri
Aslında her ne kadar çok malzeme ile yapılsa bile, kıymalı sebze yemeği oldukça mükemmel bir yiyecektir. Bu yemeğin lezzetini tattıktan sonra sizlerde bu malzemelerin ne kadar önemli olduğunu anlayabilirsiniz. Kıymalı sebze yemeğini yapmadan önce hijyen kurallarına uymak amacı ile tüm sebzeleri çok temiz bir şekilde yıkamanız gerekecektir.

Kıymalı Sebze Yemeği Nasıl Yapılır?

Bu yemeğin yapılışına başlar başlamaz öncelikle malzemelerin tümünü hazırlayarak kullanıma hazır hale getirmemiz gerekecektir. Bunun için öncelikle elimizde bulunan tüm patlıcanları yıkadıktan sonra alacalı denilen yani şerit şerit soyun. Daha sonra bu patlıcanları iri olarak doğrayarak tuzlu ve limonlu suda bekletin. Bu işlem en az 30 dk olmalıdır. Aksi durumlarda patlıcanlardan beklenen lezzet alınamayabilir. Bu işlemin yanında kabaklarında dış kabuğunun iyice kazınarak temizlenmesi gerekir. Kazınan kabakları da ince ince dilimleyelim. Son olarak bu kabakları suya koyarak bir süre bekleyin ve kararmasını sağlayın.

Şimdi geniş bir tava elde edin ve içerisine sebzeler ile orantılı olarak ay çiçek yağı ekleyin. Bir süre orta ateşte yapı kızdırın ve içerisinde patatesleri küp-küp doğrayın. Tüm patatesleri doğradıktan sonra alacalı olarak soyulan ve dilimlenen patlıcanları ekleyelim. Bir süre sonra bu sebzelerin içerisine kabakları da ekleyerek hafif kızarmasını sağlayın.

Bu işlemlerin yanı sıra elimizde bulunan kuru soğanları ince ince kıyarak elimizde bulunan 50 gram tereyağı ile karıştıralım. Son olarak bu malzemelerin üzerine kıymaları da ilave ederek en az 3 dakika kavurun. Bu işlem sırasında bol bol karıştırmayı ihmal etmeyin. Bu arada siz de salçayı sulandırın ve fırın tepsisine koyduğunuz kıymalı sebze yemeğinin üzerinde tuz ve karabiber eşliğinde dökün. Fırın tepsisine önce patatesleri sonra da kıymalı sebzeyi aktararak fırına atın. Bu malzemelerin üzerine yarım ay şeklinde domatesleri keserek koyun ve 200 dereceye ayarlanmış fırına atarak en az 25 dakika pişirin. Pişirme işleminin yarısında rendelenmiş kaşar peyniri eklenerek, kıymalı sebze yemeği pişirmeye devam edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }