{ "title": "Kurutulmuş Sebze Yemekleri", "image": "https://www.sebze.gen.tr/images/kurutulmus-sebze-yemekleri.jpg", "date": "20.01.2024 23:35:13", "author": "Saliha Özkan", "article": [ { "article": "Kurutulmuş sebze yemekleri

Sıcak yaz günlerinde, yaz sebzelerinin bol olduğu, güneşten aldığı vitamin deposunu bizler için sunan taze sebzeler. Bol bol vakit buldukça tüketmeliyiz. İnsan vücudunun alması gereken vitaminler bu sebzelerde bulunur. Yazın iyi kötü yediğimiz sebzelerden kışın bulmak çok zor. Bunun için gün kurusu dediğimiz yöntemle, sebzelerimizi kurutuyoruz. Hem daha lezzetli hem de vitamin içinde olup bizler için daha sağlıklı hale dönüşüyor.

Örneğin; kurutulmuş dolmalık patlıcan, orta boy patlıcanların iç kısımlarını oyarak ve ipe dizerek kurutuyoruz. Aynı şekilde dolmalık biberi de öyle. Yazın o kavurucu sıcağında iyice kuruyana kadar, kurutulur. Diğer bir sebzemiz de kabak, kabakları küp-küp doğrarız ve temiz bir örtüye sereriz. Uygun olan bir yere incecik halde sereriz. Aynı şekilde kabaklar da kuruyana kadar güneşte bekletilir. Ancak kabak yemeğinin yenmesi için ılık suda 15 dk kadar bekletilir. Ardından haşlanmaya geçilir. Taze yeşil fasulye mesela, oda aynı şekilde kılçıkları temizlenir. Ardından eğer kırma fasulye yapacaksanız, 3'e bölmeniz yeterli. Yok eğer dilme fasulye olacak ise bir bıçak yardımı ile ince ince keseriz. Temiz bir örtüye serilerek kurutma işlemi yapılır. Fakat fasulyede dikkat etmemiz gereken tek konu, güneş ısısını fazla almaması. Gölgede kurutmak fasulye için daha faydalıdır. Böylelikle rengi hem daha yeşil olur hem de görünüm olarak da güzel durur.

Diğer sebzeleri de aynı şekilde, güneşin yardımı ile kurutma işlemi gerçekleştirilir. Benin yıllardır yapmış olduğum kuru sebzelerden iki yemek vardır. Biri kuru patlıcan dolması, diğeri ise kurutulmuş fasulye. İlk olarak patlıcandan başlamak isterim.

Kurutulmuş patlıcan dolması için gerekli malzemeler
Nasıl Yapılır?

İlk olarak kaynayan suyumuza, dolmalık kuru patlıcanlarımızı atıyoruz. Onlar suda bir güzel haşlanırken, bizde diğer işlemimize geçelim. Orta boy tavamızın içine, soymuş olduğumuz soğan ve sarımsakları ince ince doğrayalım. Bir güzel pembeleşene kadar kavuralım. Ardından kıymamızı ekleyelim ve karıştırarak küçük parçalar haline getirelim. Biraz piştikten sonra diğer kalan malzemeleri, üzerine dökelim. Güzel bir iç hazırladıktan sonra, yumuşayan patlıcanlarımızı başlıyoruz doldurmaya. İçine çok basmıyoruz çünkü pişerken içindeki pirinçler şişeceği için dışarı çıkar ve hoş bir görüntü olmaz. Yarısını doldurduğumuz dolmaları, pişireceğimiz tencerenin tabanından başlıyoruz dizmeye. Üzerine de bastırın ki kendini sıkı tutsun dağılma olmasın. Son olarak da bol zeytinyağı ve limonu döktükten sonra ağzını kapatalım ve pişmeye bırakalım. Yumuşayana kadar pişirelim.

Afiyet olsun.
" } ] }