{ "title": "Sebze Çeşitleri", "image": "https://www.sebze.gen.tr/images/sebze-cesitleri.jpg", "date": "21.01.2024 18:18:59", "author": "Saliha Özkan", "article": [ { "article": "Sebze çeşitleri, Ülkemizde birbirinden faydalı ve şifalı o kadar çok sebze var ki. Hepsinin kıymetini ayrı ayrı bilmek gerek ve hepsinin rengi birbirinden farklı, tatları ayrı ayrı lezzetli. Yaz ve kış sebzeleri bile zamanında çıkıp yiyoruz. Yaz sebzeleri; domates, salatalık, patlıcan, fasulye, bamya, bezelye, kabak, enginar, semizotu. Bu saydığım yaz sebzelerinin insan vücuduna yararı o kadar çoktur ki. Tüm sebzeleri artık pazar tezgâhlarında görebiliyoruz.

Daha sağlıklı olabilmemiz adına, sebzelerden bolca tüketmeliyiz ve aynı şekilde çocuklarımız içinde örnek olmalıyız. Eğer bizler evde pişirip yersek, onların da yok deme şansları azalır. Özellikle de hamile bayanların sıkça tüketmeleri gereken birer besinleridir. Aynı şekilde kış sebzeleri ne gelmeli bunlar; brokoli, kereviz, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç.

Bu besinler, güneş ışığını daha fazla depoladığı için; enerji, canlılık ve ihtiyacımız olan vitamin ile mineralleri daha fazla içerir. Sağlıklı beslenmek için mevsiminde ve dengeli beslenirsek daha yarar sağlar. Özellikle sebzeleri çiğ ya da az pişmiş tüketmeye özen gösterelim. Ayrıca kırmızı ve mor renkli sebzelerin, yoğun bir şekilde antioksidan içerdiği için kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Kırmızı ve sarı soğanda da antioksidan vardır. Bu nedenle de savunma sistemimizi güçlendirir. Öksürük söktürücü etkisi de vardır. Tüketmek de olduğumuz bu besinler, vücudumuzu dışarıdan gelen kötü mikroplara karşı korur.
" } ] }