{ "title": "Sebze Çeşnisi", "image": "https://www.sebze.gen.tr/images/Sebze-Cesnisi-87.jpg", "date": "21.01.2024 07:35:57", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "
Sebze çeşnisi; Sebzelerden yana çok zengin bir ülkede bulunmaktayız. Bu sebzeleri zamanında kurutarak, daha sonra tüketmek üzere organik yiyecekler ve çeşniler yapabiliriz. Bunlardan biri de sebze çeşnisidir. Çok lezzetli ve hoş kokusu bulunmaktadır. İstediğiniz her yemeğe katabilir ya da serpebilirsiniz.

Sebze çeşnisi için malzemeler
Sebze çeşnisi nasıl yapılır?

Soğanı ve sarımsakları soyup yıkayın. İyice kuruttuktan sonra çok küçük olmayacak şekilde doğrayın. Kuruyunca soğan ve sarımsaklar epeyce küçülecekler. Kereviz yapraklarını ve saplarını hiç doğramadan ya da iri iri doğrayarak hava alan gölge bir yerde kurutmanız gerekiyor. Güneşte kurutma yapmayın, çünkü renkleri sararma yapabilir. Biberlerin boylamasına kesin. Bu kestiğiniz biberleri bir iğne yardımı ile ipe geçirin ve bir pamuklu bezin üstüne serip kurumaya bırakın. Kurumaya bıraktığınız sebzeleri ara sıra karıştırın ki kurumayan yeri kalmasın.

Kuruyan sebzeleri ve tane karabiberleri tuzla beraber veya ayrı ayrı bir öğütücüden geçirin. İçine tuz katılınca ayrı bir lezzetli olacaktır ve ayrıca tuz kuruyan sebzelerin bozulmasını engeller. Hazırladığınız çeşnili tuzu kapaklı bir kavanoza koyup sıkıca kapatarak saklayabilirsiniz.

Sebze çeşnili tuzu; çorbalarınızda salatalarda, bütün pilavlarda (Özellikle bulgur pilavına çok yakışır), köftelerde ve et yemeklerinde kısaca akla gelebilecek tüm yemeklerde ve salatalarda kullanılabilir. Hatta tuza karıştırmadan hazırlanan çeşni, zeytin ve domatesin üstüne serpilip kahvaltılıklarda hoş bir görüntü ve lezzet olacaktır. Sebze çeşnisi tuzu için başka baharatlar ve otlarda kullanabilirsiniz.
" } ] }