{ "title": "Sebze Garnitürleri", "image": "https://www.sebze.gen.tr/images/sebze-garniturleri.jpg", "date": "19.01.2024 12:08:35", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Sebze garnitürleri, Sebze insan sağlığı açısından oldukça faydalı bitkilerdir. Her bir çeşidinde ayrı ayrı vitaminler vardır. Her öğün yemeğin yanına yakışan sebzeler dilersek bin bir çeşit garnitürler hazırlayabiliriz. Sebzeler ile çok lezzetli yemekler yapabildiğimiz gibi bazı sebze çeşitleri çiğ olarak da tüketebiliriz. Yaz ve kış aylarında ayrı ayrı tüketebileceğimiz sebze çeşitleri bulunmaktadır. Bu sebzeler ile mevsimine göre sağlıklı garnitürler hazırlayabiliriz. Dilersek yoğurtlu mayonezli dilersek sarımsaklı limonlu sebze garnitürleri hem sağlıklı hem de lezzetlidir. Kebap, çiğ köfte, dolmalar ve benzeri yemeklerin yanına çok yakışan garnitürler. Dilerseniz yazdığım kış sebzeleri ve yaz sebzeleri ile yapılan iki adet tarifi uygulayarak garnitür yapabilirsiniz.

Buharda pişmiş sebze garnitürü için gerekli malzemeler
Buharda pişmiş sebze garnitürü sosu için
Buharda pişmiş sebze garnitürü nasıl yapılır?

Derin bir tencerenin yarısına kadar su doldurup ocağa koyuyoruz. Delikli bir kevgirin içine iri iri doğradığımız havuzları, top top ayırdığımız brokoli ve karnabaharı koyup tencerenin üstüne koyalım ve kevgirin ağzını kapatalım. Tencerede kaynayan suyun buharı kevgirin deliklerinden geçip sebzelerin pişmesini sağlayacak. Bu işlem sayesinde sebzelerin vitamini korunmuş olacak. Sebzeler bir yanda pişerken bir yandan sosunu hazırlayabilir. Bir fincan yağı bir kâseye koyup içine sarımsakları ezip koyuyoruz. Daha sonra tuz, sumak ve limon suyunu ekleyip karıştırıyoruz. Pişen sebzeleri kevgirden servis tabağına alıyoruz ve hazırladığımız sosu üstüne gezdiriyoruz. Sebze garnitürünü dilediğiniz yemeyin yanında tüketebilirsiniz.

Közlenmiş sebze garnitürü için gerekli malzemeler
Közlenmiş sebze garnitürü sosu için
Közlenmiş sebze garnitürü nasıl yapılır?

Öncelikle patlıcan, biber ve soğanları közlenmesi için fırına koyalım. Sebzeler bir taraftan közlenir iken biz sosu hazırlayalım. İnce ince doğradığımız veya dövdüğümüz sarımsakları bir kâseye alıp içine yağ, nar ekşisi, tuz, sirke ve kekiği koyup karıştırıyoruz. Fırında közlenmiş sebzeleri soyup doğruyoruz. Hazırladığımız sebzelere yapmış olduğumuz sosu katıp karıştırıyoruz ve servis tabağına alıyoruz. Yağda veya haşlanarak pişmiş sebzelerden daha lezzetli ve vitaminli olan közlenmiş sebze garnitürünü eminim çok beğeneceksiniz şimdiden afiyet olsun.
" } ] }