{ "title": "Sebze Yemekleri", "image": "https://www.sebze.gen.tr/images/sebze-yemekleri.jpg", "date": "20.01.2024 14:00:44", "author": "Saliha Özkan", "article": [ { "article": "Sebze yemekleri, Sebze yemeklerini kendimize ve çocuklarımıza alışkanlık haline getirmeliyiz. Vitamin değeri oldukça yüksek olan sebzeler, bizler için çok faydalıdır. Nasıl et, süt, yumurtayı oldukça iyi tüketebiliyorsak aynı şekilde sebzelerimizide o kadar tüketmeliyiz. İlaçlardan alınan vitamin ve protein yerine, sebzelerden almak bizim için daha faydalıdır.

İnsan vücuduna faydasını saymakla bitmez. Özellikle küçük yaşlarda alınan vitaminler, bizim ileriki dönemlerde yaşayacağımız hastalıklara karşı daha güçlü olmamızı sağlar. Kendimizi daha dinç ve sağlıklı hissederiz. Sebze tüketerekte formumuzu korumuş oluruz. Sebze yemek, bizlere işkence değil eğlenceli ve lezzetli bir hal alsın. Benim çok sevdiğim ve çevremdeki insanlarında tarifini istediği, iki tane birbirinden güzel ve lezzetli tarifim var. İlki sebzeli güveç, bir diğeri ise sebzeli zeytinyağlı enginar. Yapımları oldukça kolay ve vitamin bakımından yüksek olan bir yemek çeşitleridir. Önce sebzeli güveç tarifini anlatmak istiyorum sizlere.

Sebzeli güveç yemeği için gerekli malzemeler
Sebzeli güveç yemeği nasıl yapılır?

İlk yapmamız gereken, patlıcanlarımızı soyalım ve ardından küp-küp doğrayalım. Sonra tuzlu suda, kara suyu (Acısı) çıkana kadar bekletelim. Diğer yandan doğrama tahtamızda, etlerimizi kuşbaşı şeklinde doğrayalım. Güvecimizin tabanını yağlayalım. Soğanlarımızı soyup, doğradıktan sonra güveçle buluşturalım. Arkasına doğranan etlerimizi ekleyelim. Sarımsaklardan aralarına atalım. Patlıcanlarımızı sudan çıkartalım ve suyunu sıkarak güvece ekleyelim. Ardından soyup, küp-küp doğranan patateslerimizi ekliyoruz. Sıra kabaklarda onları da aynı şekilde doğrayıp üzerine ekliyoruz. Yeşil biber ve domateslerimizi de kattıktan sonra salçamızı bir bardak su ile sulandırıyoruz. Güvecin üzerine dökelim ve parça tereyağından üzerine koyalım. Son olarak da tuzunu ekleyip, üzerini streç film ile kapatalım. Yaklaşık bir saate yakın pişmesi sürecektir.

Sebzeli zeytinyağlı enginar için gerekli malzemeler
Sebzeli zeytinyağlı enginar nasıl yapılır?

Öncelikle enginarlarımızı, limonlu ve bira tuzlu suda haşlıyoruz. Enginarlar haşlanırken, diğer tarafta havuçları ve patatesleri soyup küçük olacak şekilde doğruyoruz. Az biraz haşlıyoruz ki ilk sertliği gitsin. Haşlandıktan sonra diğer bir tencerede, soğan ile kavurmaya başlıyoruz. Tuzunu da ekliyoruz ve ocağın altını kapatıyoruz. Diğer taraftan enginarlarımızı pişireceğimiz tencereye alıyoruz ve kavrulan karışımı enginarların orta kısımlarını, dolacak şekilde dolduruyoruz. Az biraz su ekleyerek kısık ateşte yumuşayana kadar pişiriyoruz. Pişen enginarları, dereotu ile süsleme yaparak servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
" } ] }