Kış meyve ve sebzeleri hem daha lezzetli hem de besinsel içeriği zengin, tarım ilacı ve hormonlardan uzak beslenmenin sırrı mevsiminde sebze meyveler kullanmaktan geçiyor. Artık hemen hemen her meyve ve sebze bulunmakta neyi almamalı konusunda bazen kafa karışıklığı yaşıyoruz ister istemez. Bu sebeple sizlere rehber olması amacıyla hazırladığım, kış mevsiminde hangi sebzelerin ve meyvelerin tüketilmesi listesi;
- Limon: Öncelikle kışın yetişen ve grip için çok faydalı olan limon hem salatalarda hem de bazı yemeklere sıkılarak kullanılır.
- Greyfurt: İyi bir C vitamini olan bu meyve kış meyvesidir bu da gribal enfeksiyonlara yakalanma derecemizi azaltır.
- Nar: Gayet bereketli olan bu meyvede kış meyvesidir. Suyu sıkılıp içilebilir
- Ayva
- Mandalina: Kışın en çok tüketilen fiyat bakımından da ucuz olan ve C vitamini deposu olan bir kış meyvesidir
- Portakal: bu meyvede çok tüketilen bir kış meyvesidir ve bol C vitamini içerir.
- Muz: Aslında kış meyvesidir ama yazında tüketilir.
- Elma: Yaz ve kış meyvesi olarak tüketili.
Kışın tüketilen sebzeler
- Pırasa: Tüketilen kış sebzesidir, çorbası yapılır yemeği yapılır, zeytinyağlı yemeği yapılır.
- Karnabahar: Karnabahar yemeği ve kızartması yapılır.
- Kereviz: Yemeği yapılır. Salatası yapılır
- Brokoli: Yemeği yapılır, salatası yapılır
- Pancar: Pancar yemeği ve turşusu yapılır
- Lahana: Lahana sarması yapılır, turşusu yapılır.
- Brüksel lahanası
- Havuç: Salatası yapılır
- Ispanak: Yemeği yapılır
- Pazı: Yemeği yapılır
- Turp: Salatası, turşusu yapılır
- Bal kapağı: Tatlısı yapılır
Tüketilen sebze ve meyvenin zamanında mevsiminde tüketilmesi gerekir. Çünkü bir en sağlıklısı da budur. Zamanında tüketilmeyen birçok sebze ve meyve hastalıklara neden olur çünkü bunlar GDO yani hormonlu yiyecekler olarak bilinir. Bunlar kendilerini sebze ve meyvede çeşitli şekil bozukluklarıyla meydana verir. İnsanlarda tüketimde ise çok gelişmiş bireyler erken ergenlik vb. Hastalıklar olarak ortaya çıkar.
20.01.2024 02:26:19