Sebze Yetiştiriciliği

Sebze Yetiştiriciliği, Sebzecilikte amaç birim alandan en yüksek verimi ve en kaliteli ürünü elde etmektir. Bunlar ancak bilinçli yapılan bir üretim sonucu elde edilir. Domates, biber ve patlıcan, yazlık grubunda yer alan sebzelerdir. Aralarında yetiştirme tekniği bakımından bazı farklar bulunmakla beraber genelde yetiştiricilikleri aynıdır.
Domates bunlar arasında en fazla kullanım alanı bulunan sebzedir. Her üç sebzede ılık ve sıcak iklim sebzesidir. Yetiştirme döneminde sıcaklığın en az 15 derece olması gerekmektedir. Domates ve patlıcan seçici olmamakla birlikte organik maddece zengin ve kumlu topraklarda en iyi gelişmeyi gösterir. Kısacası domates ve patlıcan zengin toprak ister.

Biber diğer sebzelere göre toprak özelliği yönünden daha seçicidir. Ağır killi su tutan topraklar ile tamamen kumlu topraklar uygun değildir. Toprağın su tutma kapasitesi iyi ve çabuk ısınabilir özellikte olmalıdır. Domates, biber ve patlıcan aynı familyaya bağlı olduklarından hastalıkların ve zararların toprağa yerleşmesi ve aynı besin maddelerinin tüketilmesi toprağın bu yönde zayıf kalmasına neden olur. Bu tür sebzeler arka arkaya aynı tarlada yetiştirilmemelidir. Bundan dolayı 4-5 yıllık bir münavebe gerekir. Domates için en iyi münavebe bitkileri marul, havuç, ıspanak, kereviz, bezelye ve fasulyedir. Münavebe planının uygulanması hastalık gibi problemlerin ortadan kalkması için etkili bir yoldur.

Sebze Yetiştiriciliği İçin Tarla nasıl yapılır?


Her üç sebze türünün yetiştiriciliğinde tarla sonbaharda derince sürülür.
İlkbahara kadar tezekli olarak bırakılır. İlkbahar geldiğinde dikimden önce toprak tavında iken 20 cm derinlikte pullukla tekrar sürülür. Diskaro geçirilir. Rotavatörle de işlenerek toprak dikime hazırlanır.

Gübreleme her üç sebze türü için sonbaharda verilir. Derin sürümden önce dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi verilmelidir. Gübrelemeden önce toprak analizleri yaptırmak gerekir.

Yetiştirme şekli: Her üç sebzenin de fideleri sıcak yastıklarda yetişir. Bu türler toprak sıcaklığına karşı çok hassastırlar. İyi bir çimlenme için toprak sıcaklığı.
  • Patlıcanda 19 derecenin
  • Domateste 10-12 derecenin
  • Biberde 15 derecenin üstünde olmalıdır.
Domates için en uygun fide büyüklüğü 15-20 cm uzunluğunda ve bir kurşun kalem kalınlığını aldığı zamandır. Bu büyüklüğe 6 hafta gibi bir sürede ulaşırlar. Biber için en uygun dikim büyülüğü, ilk çiçek tomurcuklarının görüldüğü zamandır. Bu büyüklüğe 9-10 hafta gibi bir sürede ulaşırlar.

Patlıcan fideleri ise ekimden 7-10 hafta sonra dikim büyüklüğüne ulaşırlar.
21.01.2024 07:06:16
Sebze Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sebze Yetiştiriciliği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Sebze Yetiştiriciliği"
İyi günler. Benim 3 dönümlük bir bahçem var. Bu bahçenin içerisinde sebze yetiştirmek istiyorum. Toprağın işleyişi sürülmesi gübreleme dönemi sebzenin daha verimli olabilmesi için hakkında yeteri kadar bilgi sahibi değilim. Daha güzel ve verimli sebze yetiştirmek için hangi noktalara dikkat etmem gerekir?
Hikem . 01.10.2018 11:55:21

Fırında Karışık Sebze Kızartması

Fırında karışık sebze kızartması, pek çok kişi sebze tüketmekten pek hoşlanmazlar. Aslında en iyi lif ve protein kaynağı olan bu besinleri en az haftada 2-3 ...
Devamını Oku

Karışık Sebze Graten

Karışık Sebze Graten; Sebze yemeklerini çoğu insan sofralarından eksik etmezken, çoğu da pek sevmez. Sebze neredeyse her gün tüketilmelidir. Sağlık açısından...
Devamını Oku

Sebze Çorbası

Sebze çorbası, en çok kış aylarında içinizi ısıtacak olan mükemmel bir vitamin deposudur. İnsan vücudunun kış aylarında bolca vitamine ihtiyacı bulunmaktadır...
Devamını Oku

Çoçuklar İçin Sebze Çorbaları

Çocuklar için sebze çorbaları, çok faydalıdır. İçinde bulunan çeşitli sebzeler sayesinde çocuklara çok faydalı oluyor. Sebze çorbasında bütün vitaminler birl...
Devamını Oku

Fırında Sebze

Fırında sebze, hemen her sebzeyi fırında kolaylıkla değişik tatlarda soslar ekleyerek mükemmel yemekler hazırlayabilirsiniz Sebze tüketmeyi sevmeyen kişilere...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Sebze Yemekleri

Zeytinyağlı sebze yemekleri, zeytinyağlı sebze yemekleri diyet listeleri ve sağlıklı beslenmeyi tercih eden kişilerin favorisi olan yemek tarifleridir. ...
Devamını Oku

Bebek İçin Sebze Çorbası

Bebek İçin Sebze Çorbası; Bebeklerin anne sütünden sonra başladığı ek gıdalardan ilki çorbadır. Çorbayla bebeğinizin vücudunun gereksinim duyduğu vitamin ve ...
Devamını Oku

Brokolili Sebze Çorbası

Brokolili Sebze Çorbası, Kükürt, potasyum ve selenyum ile bol diyet lifi, B1 ile C vitaminleri başta olmak üzere pek çok vitamin ve mineral içermektedir. Etk...
Devamını Oku

Karışık Sebze Salatası

Karışık sebze salatası, salata sofra kültüründe vazgeçilmeyen bir lezzettir. Karışık sebze ile hazırlanmış salata, çoban salatası, mevsim salatası, yoğurt ve...
Devamını Oku

Sebze Çeşitleri

Sebze çeşitleri, Ülkemizde birbirinden faydalı ve şifalı o kadar çok sebze var ki. Hepsinin kıymetini ayrı ayrı bilmek gerek ve hepsinin rengi birbirinden fa...
Devamını Oku

Sebze Salatası

Sebzeleri yaz ve kış ayların da rahat bir şekilde bulabiliriz. Sebzeden çeşit çeşit yemekler ve çorbalar yaparız. Sebze her yaş grubu için oldukça faydalı bir ...
Devamını Oku

Kerevizli Sebze Çorbası

Kerevizli sebze çorbası, kereviz özellikle insanların sağlığı bakımından oldukça faydalı olan bir besin kaynağıdır. Pek çok kişi kerevizin tadına alışkın olm...
Devamını Oku

Etsiz Sebze Yemekleri

Etsiz sebze yemekleri, sebze yemekleri etle ya da sade olarak hazırlanabilir. Her bir sebze hem et eklenerek hem de direkt sıvıyağ ile hazırlanıp servise sun...
Devamını Oku

Yaz Sebzeleri

Yaz sebzeleri, aslında en az kış aylarında ihtiyaç duyulan sebzeler kadar çok ihtiyaç duyulan sebzelerdir. Aslında yaz sebzeleri olarak bilinen birçok sebze ...
Devamını Oku

Sebze Püresi

Sebze püresi çocuklara çok faydalıdır. Sebze püresini çocuklarınıza yedirerek sağlıklı beslemiş olursunuz. Sebzelerde olan bütün vitaminlerden çocukları...
Devamını Oku

Sebze Garnitürleri

Sebze garnitürleri, Sebze insan sağlığı açısından oldukça faydalı bitkilerdir. Her bir çeşidinde ayrı ayrı vitaminler vardır. Her öğün yemeğin yanına yakışan...
Devamını Oku

Sebze

Sebze, bitkilerin pişirilerek tüketilen kısmı sebze olarak adlandırılsa da çiğ olarak tüketilen sebzelerde de vardır. Meyve ve sebze birbiri ile zıt ter...
Devamını Oku

Haşlanmış Sebze

Haşlanmış sebze kolayca yapılan garnitür seçeneği oluyor. Oldukça kolay olan bu tarifi çok kısa zamanda hazırlanır ve pişiriliyor. Ana yemek yanına çok ...
Devamını Oku

Bebek İçin Sebze Püresi

Bebek için sebze püresinibüyüklerde çok seviyor. Sebze püreleri çok faydalıdır. Bebekler için sebze püresi, bebeklere yedirebileceğiniz en faydalı ve vitamin...
Devamını Oku

Sebze Diyeti

Sebze diyeti, kişi sebze diyeti yaparken mutlaka sebzelerin posasını da tüketmeye özen göstermeleri gerekmektedir. Ayrıca sebzeleri çeşitli çorbalar hazırlay...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sebze Garnitürleri
Sebze
Haşlanmış Sebze
Bebek İçin Sebze Püresi
Sebze Diyeti
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024