Sebze

Sebze, bitkilerin pişirilerek tüketilen kısmı sebze olarak adlandırılsa da çiğ olarak tüketilen sebzelerde de vardır. Meyve ve sebze birbiri ile zıt terimler olsa da meyve olarak bilinen birçok bitki sebze olarak tüketilebilmektedir. Bakla, pırasa, taze fasulye, marul, patlıcan, salatalık, domates, bamya, havuç, ıspanak sebzeye verilebilecek örnekler arasında yer alır.

Sebzeler özelliklerine göre şu şekilde gruplandırılır;
  • Yapraklarından yararlanılan sebze türleri (Marul, tere, ıspanak, roka.)
  • Gövde ve sap kısmından yararlanılan sebzeler (Pırasa, dereotu, kuşkonmaz.)
  • Meyvesinden yararlanılan sebzeler (Bamya, patlıcan, domates.)
  • Çiçek kısmından yararlanılan sebzeler (Karnabahar, brokoli, enginar.)
  • Tohumundan yararlanılan sebzeler (Börülce, mercimek, fasulye, nohut, bakla, barbunya) bu sebze türleri baklagillere ait sebzelerdir. Kuru şekilde tüketildiğinde baklagil, yaş olarak tüketildiğinde ise sebze sınıfına dahil olurlar.
Sebzeler pişmiş ya da çiğ olarak iki farklı şekilde tüketilir. Sebzeler sağlık adına oldukça faydalı, vitamin ve mineral barındırmaktadır. Vücudun gerek duyduğu neredeyse tüm mineral ve vitaminler sebze tüketerek vücuda alınabilir. C vitamini bakımından zengin içeriğe sahip olan sebzeler vitamin değerini kaybetmeden ve pişirilmeden tüketilmelidir. Çünkü C vitamini sıcağa maruz kaldığında vitamin değerini kaybeder.

Bazı sebze türleri vücudu birçok hastalığa karşı adeta bir kalkan gibi korur.
Örneğin soğan, sarımsak gibi sebzelerin tüketimi birçok hastalığa karşı vücut direncini arttırır. Böbrek, diyabet hastası olan ya da kilo kontrolü yapan kişiler için hazırlanan beslenme listelerinde bol miktarda sebzeye yer verilir. Sebzeler kalori bakımından düşük içeriğe sahip olduğundan kilo kontrolü için önemlidir. Kansızlık hastalığı için de bol miktarda demir içeren sebzeler önerilmektedir.

Koyu yeşil yapraklı sebzelerin faydaları nelerdir?

  • Kan temizleyici özellikleri bulunmaktadır.
  • Kan dolaşımını hızlandırarak, kan kalitesini arttırıcı etkileri vardır.
  • Kansere yakalanma olasılığını azaltır.
  • Bağırsak sağlığını koruyucu özellikleri bulunur.
  • Soğuk algınlığı, karaciğer sağlığı gibi birçok hastalığa karşı sebzelerden yararlanılabilir.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici özellikleri vardır.

Sebzeler nasıl pişirilir?


Sebze çeşitleri farklı yöntemler ile pişirilerek tüketilebilir. Haşlama, soteleme, et suyu ya da sade su ile sebzeler pişirilebilir. Her pişirme tekniğinin enerji yönünden etkisi farklıdır. Buhar yöntemi ile pişirildiklerinde özellikle yeşil sebzelerin lif oranları daha da artar. Aynı zamanda yeşil sebzeler hiç pişirilmeden çiğ olarak da tüketilebilir.

Diğer sebzelerin faydaları nelerdir?


Havuç: A, B, D ve E vitaminleri bakımından engin içeriğe sahip bir sebze türüdür. Kemik, cilt, göz sağlığı için faydalıdır. Ayrıca saç dökülmesini engelleyerek saçların daha güçlü olması için de bol bol tüketilmelidir. Havuç çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.

Salatalık: A, B, C vitaminleri bakımından iyi bir kaynaktır. Bu vitaminlerin yanı sıra selenyum ve fosfor açısından engin içeriğe sahiptir. Bağırsakların çalıştırıcı etkisi vardır. Toksinlerin vücuttan dışarı atılmasını kolaylaştırır.

Brokoli: A, C, E, B1, B12 vitaminleri barındıran brokoli, kalp hastalıklarına karşı vücudu koruyucu etkisi bulunmaktadır. Ayrıca kolon ve prostat kanserine karşı koruyucudur.

Sarımsak: Bilindik en doğal antibiyotiklerden biridir. A, B, C ve E vitaminleri bakımından zengindir. Yaşlanma sürecini uzatır, kireçlenmeye karşı iyi gelir. Hipertansiyonu dengeleyici etkisi bulunmaktadır.

Kereviz: A ve E vitaminleri haricinde, folik asit ve potasyum yönünden zengin içeriğe sahiptir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Sindirim sistemini rahatlatır ve sinirleri yatıştırıcı özelliği bulunur.
21.01.2024 02:08:24
Sebze ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sebze Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Sebze"
Merhaba. Lütfen sebzenin faydalarını yazar mısınız
Lebron . 24.11.2018 18:36:17
Selamun aleyküm ben sebze türü yemekleri çok seven biri değilim. Sadece taze fasulye lahana patlıcan ve ıspanakla yapılan yemeğini severim. Meyve tüketmeyi çok severim. Ama sebze olarak bildiğimiz domates salatalık havucun meyve olduğunu bilmiyordum. Aydınlattığınız için çok teşekkür ederim benim sorum ödem için kullanılan sebzeler hangisidir. Şimdiden çok teşekkür ederim
osto . 02.09.2018

Kış Sebzeleri

Kış sebzeleri, ülkemizdeki iklim çeşitliliği nedeni ile çok çeşitli olarak bulunabilmektedir. Bu aslında çok büyük bir avantajdır. Çünkü insan vücudunun kış ...
Devamını Oku

Fırında Karışık Sebze Kızartması

Fırında karışık sebze kızartması, pek çok kişi sebze tüketmekten pek hoşlanmazlar. Aslında en iyi lif ve protein kaynağı olan bu besinleri en az haftada 2-3 ...
Devamını Oku

Karışık Sebze Graten

Karışık Sebze Graten; Sebze yemeklerini çoğu insan sofralarından eksik etmezken, çoğu da pek sevmez. Sebze neredeyse her gün tüketilmelidir. Sağlık açısından...
Devamını Oku

Sebze Çorbası

Sebze çorbası, en çok kış aylarında içinizi ısıtacak olan mükemmel bir vitamin deposudur. İnsan vücudunun kış aylarında bolca vitamine ihtiyacı bulunmaktadır...
Devamını Oku

Çoçuklar İçin Sebze Çorbaları

Çocuklar için sebze çorbaları, çok faydalıdır. İçinde bulunan çeşitli sebzeler sayesinde çocuklara çok faydalı oluyor. Sebze çorbasında bütün vitaminler birl...
Devamını Oku

Fırında Sebze

Fırında sebze, hemen her sebzeyi fırında kolaylıkla değişik tatlarda soslar ekleyerek mükemmel yemekler hazırlayabilirsiniz Sebze tüketmeyi sevmeyen kişilere...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Sebze Yemekleri

Zeytinyağlı sebze yemekleri, zeytinyağlı sebze yemekleri diyet listeleri ve sağlıklı beslenmeyi tercih eden kişilerin favorisi olan yemek tarifleridir. ...
Devamını Oku

Bebek İçin Sebze Çorbası

Bebek İçin Sebze Çorbası; Bebeklerin anne sütünden sonra başladığı ek gıdalardan ilki çorbadır. Çorbayla bebeğinizin vücudunun gereksinim duyduğu vitamin ve ...
Devamını Oku

Brokolili Sebze Çorbası

Brokolili Sebze Çorbası, Kükürt, potasyum ve selenyum ile bol diyet lifi, B1 ile C vitaminleri başta olmak üzere pek çok vitamin ve mineral içermektedir. Etk...
Devamını Oku

Karışık Sebze Salatası

Karışık sebze salatası, salata sofra kültüründe vazgeçilmeyen bir lezzettir. Karışık sebze ile hazırlanmış salata, çoban salatası, mevsim salatası, yoğurt ve...
Devamını Oku

Sebze Çeşitleri

Sebze çeşitleri, Ülkemizde birbirinden faydalı ve şifalı o kadar çok sebze var ki. Hepsinin kıymetini ayrı ayrı bilmek gerek ve hepsinin rengi birbirinden fa...
Devamını Oku

Sebze Salatası

Sebzeleri yaz ve kış ayların da rahat bir şekilde bulabiliriz. Sebzeden çeşit çeşit yemekler ve çorbalar yaparız. Sebze her yaş grubu için oldukça faydalı bir ...
Devamını Oku

Kerevizli Sebze Çorbası

Kerevizli sebze çorbası, kereviz özellikle insanların sağlığı bakımından oldukça faydalı olan bir besin kaynağıdır. Pek çok kişi kerevizin tadına alışkın olm...
Devamını Oku

Etsiz Sebze Yemekleri

Etsiz sebze yemekleri, sebze yemekleri etle ya da sade olarak hazırlanabilir. Her bir sebze hem et eklenerek hem de direkt sıvıyağ ile hazırlanıp servise sun...
Devamını Oku

Yaz Sebzeleri

Yaz sebzeleri, aslında en az kış aylarında ihtiyaç duyulan sebzeler kadar çok ihtiyaç duyulan sebzelerdir. Aslında yaz sebzeleri olarak bilinen birçok sebze ...
Devamını Oku

Sebze Püresi

Sebze püresi çocuklara çok faydalıdır. Sebze püresini çocuklarınıza yedirerek sağlıklı beslemiş olursunuz. Sebzelerde olan bütün vitaminlerden çocukları...
Devamını Oku

Sebze Garnitürleri

Sebze garnitürleri, Sebze insan sağlığı açısından oldukça faydalı bitkilerdir. Her bir çeşidinde ayrı ayrı vitaminler vardır. Her öğün yemeğin yanına yakışan...
Devamını Oku

Haşlanmış Sebze

Haşlanmış sebze kolayca yapılan garnitür seçeneği oluyor. Oldukça kolay olan bu tarifi çok kısa zamanda hazırlanır ve pişiriliyor. Ana yemek yanına çok ...
Devamını Oku

Bebek İçin Sebze Püresi

Bebek için sebze püresinibüyüklerde çok seviyor. Sebze püreleri çok faydalıdır. Bebekler için sebze püresi, bebeklere yedirebileceğiniz en faydalı ve vitamin...
Devamını Oku

Sebze Diyeti

Sebze diyeti, kişi sebze diyeti yaparken mutlaka sebzelerin posasını da tüketmeye özen göstermeleri gerekmektedir. Ayrıca sebzeleri çeşitli çorbalar hazırlay...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sebze Garnitürleri
Sebze
Haşlanmış Sebze
Bebek İçin Sebze Püresi
Sebze Diyeti
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024