Basit sebze yemekleri, Ülkemizde birçok çeşit sebze türleri yetiştirilmektedir. Sağlık açısından gayet uygun olan sebzeler, pişirildiğinde ise tadı çok lezzetli olur. Sebze yemeklerini yapmak oldukça kolaydır. Haftada en az iki kez sebze yemeklerinden tüketmeliyiz. Özellikle küçük çocuklarımıza sebzeyi sevdirmek adına, sofralarımızdan eksik etmemeliyiz. Bazı sebzeleri çiğ olarak, salata şeklinde tüketebiliriz. Fakat akşam yemeği için doyurucu olmaz. Onun yerine pazardan aldığımız yeşil sebzelerimizi güzel tatlar ekleyerek, doyurucu ve lezzetli bir tarif ortaya çıkartabiliriz.
Benim ve ailemin çok sevdiği üç tane sebze yemeği tarifini sizlerle paylaşmak isterim. Denemenizi tavsiye ettiğim bir tariflerdir. İlk olarak zeytinyağlı yeşil taze fasulye yemeğinden başlayalım.
Yeşil taze fasulye için gerekli malzemeler:
- yarım kilo taze fasulye
- 1 baş soğan
- 2 adet sivri biber
- 2 adet domates
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay bardağı zeytinyağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
Yapılışı:
Öncelikle taze fasulyelerimizi ayıklıyoruz, iki ucındaki sert şekilleri kopartıyoruz arada kılçıkları da gelebilir ve onları da temizleyelim. Daha sonra üç parçaya elimizle bölüyoruz. Yıkama kabına alarak bol suda yıkıyoruz. Yıkadıktan sonrada süzme kabımıza fasulyelerimizi alıyoruz. Diğer yandan ocağımıza kullanacağımız tenceremizi koyalım. Ve içerisine yağ ile birlikte doğranan soğan ve ile biberlerimizi katalım. Ardından kırmış olduğumuz fasulyelerimizi tencereye alalım. Kabuğunu soymuş olduğumuz domatesleri, fasulyenin üzerine doğrayalım. Ve son olarak salçamızı hafif sulandırıp içerisine tuz ve biberi de ekleyerek dökelim. Tenceremizin kapağını kapatalım. Ara sıra yumuşaklığına bakalım ona göre ocaktan alalım. Zeytinyağlı taze fasulyemizi hiç kavurmadan çiğ olarak tüm malzemeyi tenceremize döşedik.
Pırasa yemeği için gerekli malzemeler:
- 1 bağ pırasa
- 200 gr dana eti
- 1 baş soğan
- 1 adet sivri yeşil biber
- 2 adet havuç
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 avuç pirinç
- 1 çay bardağı sıvıyağ
Yapılışı:
İlk yapacağımız işlem pırasa ile havuçlarımızı haşlamak olacaktır. Küçük bir kapta temizleyip doğramış olduğumuz havuç ve pırasayı haşlıyoruz. Yaklaşık 5 dakika kadar haşlıyor. Daha sonra dana etimizi ufak parçalar halinde doğruyalım. Doğranan eti pişireceğimiz tencerimize alıyoruz ve kavurmaya başlıyoruz. Arkasından soğanı ve biberi doğrayıp ekliyoruz. Yağımızıda ekliyerek salçamızı katıyoruz. Haşlanan havuç ile pırasayıda tenceremize alıyoruz. Tuzunu ayarlayarak pişmeye bırakıyoruz. Pişmesine az kalan pırasa yemeğimizi, ocaktan almadan önce bir avuç olan pirincimizi ekliyoruz ve bikaç dakika daha pişmesini sağlıyoruz. Son olarak altını kapatalım, yemeğimiz servise hazır.
Ispanak kavurması için gerekli malzemeler:
- 1 bağ ıspanak
- 2 baş soğan
- 2 adet yeşil biber
- 3 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- karabiber ve kırmızı biber
Yapılışı:
Bol suda yıkamış olduğumuz ıspanaklarımızı doğruyoruz. Kavuracağımız tavamıza döküyoruz ve kendi halinde sulanıp suyunu çekmesini beklerken, diğer yandan soğan ile biberleri doğrayalım. Suyunu çeken ıspanaklarımızın üzerine boşaltalım ve hepsini kavuralım. Yağını, tuzunu, biberini kattıktan sonra yumurtasını kırarak altını kapatalım. Ispanak kavurmamız sunuma hazırdır. Afiyet olsun.