Toprak güveçte sebzeli et nasıl yapılır?

Toprak güveçte pişen sebzeli et, hem görsel şölen hem de lezzet şöleni sunan bir yemek. Geleneksel pişirme yöntemiyle etin yumuşacık olması ve sebzelerin kendi öz suyuyla aromalanması, bu tarifi özel kılıyor.

27 Ekim 2025

Toprak Güveçte Sebzeli Et Tarifi


Malzemeler:


  • 500 gr kuşbaşı et (kuzu veya dana)
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 adet havuç
  • 2 adet patates
  • 1 adet kabak
  • 1 adet dolmalık biber
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kimyon

Hazırlık Aşaması:


  • Soğanları yemeklik doğrayın
  • Havuç ve patatesleri iri küpler halinde kesin
  • Kabağı ve biberi doğrayın
  • Sarımsakları ince ince kıyın

Yapılışı:

  • Toprak güveci ısıya dayanıklı bir yüzeye yerleştirin
  • Zeytinyağını güvecin içine alın
  • Soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun
  • Kuşbaşı etleri ilave edip suyunu çekene kadar pişirin
  • Domates salçasını ekleyip 2-3 dakika kavurun
  • Doğranmış sebzeleri güvece ekleyin
  • Tuz ve baharatları ilave edip karıştırın
  • Üzerine sıcak suyu ekleyin
  • Güvecin kapağını kapatın
  • Önceden ısıtılmış 180°C fırında 1,5-2 saat pişirin
  • Ara sıra kontrol edip gerekirse az miktarda sıcak su ekleyin

Püf Noktaları:

  • Toprak güveci kullanmadan önce soğuk suda 15 dakika bekletin
  • Etler pişmeden önce tuz eklemeyin
  • Fırından çıkardıktan sonra 10 dakika dinlendirin
  • Sebzeleri aynı boyutta doğramaya özen gösterin

Servis Önerisi:

  • Sıcak olarak pilav veya bulgur pilavı ile servis edin
  • Üzerine taze maydanoz serpebilirsiniz
  • Yanında yoğurt ile servis edebilirsiniz

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Sebze Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri
Sebze Yemekleri Tarifi ve Malzemeleri